Veľký úspech Staropramenu na pivexe: ležiak vyhral svoju kategóriu, pivovar má tiež najlepšiu dvojicu pív: svetlý ležiak – svetlé výčapné

Praha, 15. januára 2015 – Pivovar Staropramen zaznamenal mimoriadny úspech na tohtoročnom 23. ročníku prestížnej degustačnej súťaže Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2015, ktorá sa každoročne koná v Brne.  U porotcov najviac zabodoval Staropramen Ležiak, ktorý zvíťazil v kategórii svetlých ležiakov a spolu so Staropramenom Svetlým naviac získal zvláštne ocenenie s názvom „SUPERIOR KOLEKCE“ udeľované pivovaru, ktorého súťažné značky získaly v súčte dvoch hlavných kategórií (svetlé výčapné + svetlý ležiak) najvyššie bodové hodnotenie. Pivovar si z prestížnej degustačnej súťaže odváža celkom štyri ocenenia.

Výsledky súťaže boli oficiálne vyhlásené v Brne v stredu 14. januára 2015 v rámci 23. Galavečera pivovarníkov a sládkov Českej republiky. Staropramen sa presadil v konkurencii 13 pivovarov, ktoré prihlásily do súťaže rovných 40 vzoriek svojich fľaškových pív. Víťazstvom Ležiaku výpočet úspechov pivovaru Staropramen zďaleka nekončí. Staropramen Svetlý obsadil skvelé druhé miesto v kategórii svetlých výčapných pív. Celkový úspech smíchovského pivovaru naviac podtrhol Certifikát kvality pre Staropramen Jedenástku za vyrovnanú kvalitu v oboch kolách súťaže.

„Máme veľkú radosť, že sa nám podarilo uspieť so všetkými tromi prihlásenými pivami značky Staropramen, teda s Ležiakom, Svetlým i Jedenástkou. Získané ocenenia potvrdzujú, že na Smíchove varíme veľmi kvalitné pivá, ktoré sa dokážu presadiť v konkurencii veľkých i malých pivovarov,“ hovorí Zdeněk Lux, vrchný sládok pivovaru Staropramen, a dodáva: „Úspech v Zlatom pohári PIVEX si vážime mimo iné aj preto, že je to dvojkolová súťaž a zohľadňuje tak dlhodobú vysokú kvalitu.“

Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2015 prebieha v dvoch kolách, v rámci nich porota zložená z pivovarských odborníkov hodnotí najmä chuť, plnosť, vôňu, „říz“ a horkosť piva. V oboch kolách sú pri všetkých vzorkách pív uskutočňované tiež laboratórne rozbory a senzorické hodnotenia v laboratóriách. K prvej degustácii sa odborní degustátori stretli v novembri 2014. Druhé kolo hodnotenia prihlásených vzoriek prebehlo 7. januára 2015.

Staropramen Svetlý, ktorý je najpredávanejším pivom z portfólia Staropramenu, je charakteristický osviežujúcou čistou pivnou chuťou s jemným „řízem“. Je to tiež nejoceňovanejšie pivo z portfólia pivovaru. Na Zlatom pohári PIVEX zaujal porotu a získal ocenenie aj v rokoch 2011 a 2013. V rovnakých rokoch vyhral svoju kategóriu tiež v druhej prestížnej pivovarskej súťaži – České pivo roka. Minulý rok získal bronz.

S náročnými podmienkami súťaže si výborne poradily aj obidva prihlásené svetlé ležiaky, pričom Staropramen Ležiak svoju kategóriu dokonca vyhral. „Je stredne až silne prekvasený. Varíme ho z dvoch druhov sladu z Polabia a vybraných odrôd chmeľu zo žateckej oblasti. Minulý rok na jeseň získal tretie miesto v súťaži o Najlepší ležiak usporiadanej Prvou pivnou extraligou. Teší nás tak, že dlhodobo víťazíme naprieč súťažami bez ohľadu na zloženie odborných degustačných komisií aj počtu a veľkosti súťažiacich pivovarov,“ popísal po zisku ocenenia svoje pocity vrchný sládok pivovaru Zdeněk Lux.

Umiestnenie Staropramenu v odbornej degustačnej súťaži Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2015:

Superior kolekcia: Staropramen Ležiak a Staropramen Svetlý
Staropramen Ležiak: 1. miesto v kategórii svetlý ležiak
Staropramen Svetlý: 2. miesto v kategórii svetlé výčapné pivo
Staropramen Jedenástka: Certifikát kvality

O súťaži Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2015

Ide o jedno z najprestížnejších a najvýznamnejších degustačných hodnotení piva v Českej republike. Tento rok prebehol už 23. ročník. Vzorky označené len kódmi posudzuje anonymne porota odborných degustátorov zložená zo zástupcov súťažiacich pivovarov, Výskumného ústavu pivovarníckeho a sladovnického v Prahe a ďalších odborníkov. Hlavnými hodnotiacimi kritériami sú chuť, plnosť, vôňa, “říz” a horkosť piva. Odborným garantom degustácií je Výskumný ústav pivovarnícky a sladovnický v Prahe a jeho sladovnícke pracovisko v Brne (VÚPS). Konzultačným garantom je skúsený a uznávaný pivovarnícky odborník Ing. Antonín Kratochvíle. Súťaž je dvojkolová a v oboch kolách sú pri všetkých vzorkách pív uskutočňované tiež laboratórne rozbory a senzorické hodnotenia v laboratóriách. K prvej degustácii sa odborní degustátori stretli v novembri 2014. Druhé kolo hodnotenia prihlásených vzoriek prebehlo 7. januára 2015. Výsledky súťaže boli oficiálne vyhlásené v stredu 14. januára 2015 v úvode 23. Galavečera pivovarníkov a sládkov Českej republiky v Kongresovom centre OREA Hotela Voroněž v Brne.