Staropramen si odváža z prestížnej degustačnej súťaže zlatá pivná pečať v Tábore štyri ocenenia: zlato, striebro a dva bronzy

Pivovar nadviazal na tohtoročný úspech na Pivexe, z ktorého má tiež štyri ocenenia.

Praha, 22. februára 2015 – Pivovar Staropramen tento rok zaznamenal ďalší úspech v degustačnej súťaži. Tentokrát zaujal odbornú porotu súťaže Zlatá pivná pečať. Tá sa konala v rámci 25. Reprezentačných slavností piva v Tábore a už tradične privítala širokú škálu pivovarov z Česka aj zo zahraničia. V pestrej konkurencii Staropramen uspel. U porotcov najviac zabodoval Staropramen Cool Grep, ktorý zvíťazil v kategórii miešaných pivných nápojov. Tretie miesto v tejto kategórii naviac získal beermix Staropramen Cool Čerešňa. Veľmi dobre si viedol Staropramen Granát, ktorý skončil na druhom mieste v kategórii polotmavých pív. Staropramen Sládkova Limonáda Jablko získala bronz v kategórii sladových nápojov.

Reprezentačné slávnosti piva v Tábore a súťaž o Zlatú pivnú pečať sa konali v dňoch 16. – 21. februára v hoteloch Palcát a Dvořák. Desiatky tuzemských i zahraničných pivovarov sa tu usilovali o zisk známych pečatí v celkovo 28 kategóriách. Staropramen medzi českou aj zahraničnou konkurenciou viac ako 165 pivovarov z 15 krajín uspel. Potvrdil tak, že právom patrí medzi absolútnu pivovarnícku špičku.

„Zisk štyroch ocenení z Reprezentačných slávností piva v Tábore si ceníme, nakoľko si táto akcia vďaka dvadsaťpäťročnej tradícii získala medzi pivovarníkmi vysoký kredit, čo je vidieť na veľkej konkurencii z radov rôznych typov pivovarov,“ komentuje výsledky degustačnej súťaže Zdeněk Lux, vrchný sládok pivovaru Staropramen a dodáva: „Každá získaná cena je preto dnes veľkým úspechom. A my si vezieme domov zlato, striebro a dva bronzy.  Uspel náš polotmavý Staropramen Granát, pivo, ktoré sme prvý krát uvarili už v roku 1884 a dalo základ celej kategórii polotmavých, granátových pív. Zisk ďalších troch degustačných cien vrátane zlatej v kategóriách zastupujúcich miešané nápoje na báze piva nás teší preto, že sú to nové typy nápojov, ktoré dnes rozširujú naše možnosti v oslovovaní spotrebiteľov. A súťaž potvrdila, že v nich patríme na špicu v odbore.“

Kto a čo sa hodnotí v Tábore?

V odbornej porote Zlatej pivnej pečate pôsobia degustátori z najrenomovanejších svetových certifikačných a garančných spoločností (napr.: TÜV-SÜD, Bureau Veritas, 3EC International), zástupcovia Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie, reprezentanti cechových pivovarníckych organizácií, pedagógovia z odborných stredných škôl, potravinárskych fakúlt či chemicko-technologických univerzít a vybraní reprezentanti tuzemských aj zahraničných pivovarov, prevažne rešpektovaní sládkovia.

Hodnotiacu komisiu tak tvorí 50 profesionálov, ktorí posudzujú - prísne anonymne - vôňu, chuť, plnosť a “říz” všetkých prihlásených súťažných vzoriek. Kvantita hodnotiteľov, ich rotácia a viackolový systém znemožňuje akékoľvek subjektívne ovplyvnenie výsledku.

Prehľad ocenení, ktoré Staropramen už tento rok získal:

Zlatá pivná pečať (Tábor)

Staropramen Cool Grep: 1. miesto v kategórii miešaný nápoj z piva
Staropramen Cool Čerešňa: 3. miesto v kategórii miešaný nápoj z piva
Staropramen Granát: 2. miesto v kategórii Polotmavé pivo
Staropramen Sládkova Limonáda jablko: 3. miesto v kategórii sladový nápoj

Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2015 (Brno):

Superior kolekcia: Staropramen Ležiak a Staropramen Svetlý
Staropramen Ležiak: 1. miesto v kategórii svetlý ležiak