Staropramen 11tka zvíťazila v degustačnej súťaži České pivo 2015

Praha, 14. októbra 2015 – Pätnásty ročník súťaže České pivo 2015 pozná svojich víťazov. V degustačnej súťaži, ktorú každoročne vyhlasuje Český zväz pivovarov a sladárni, a ktorých odborných garantom je Výskumný ústav pivovarníctva a sladárstva, bolo tento rok testovaných 70 vzoriek rozdelených do 5 súťažných kategórií. Aj tento rok bola súťaž otvorená všetkým domácim českým pivovarom, ktoré majú ročnú výtoč nad 5 tisíc hektolitrov.

Aj v roku 2015 si z tejto prestížnej súťaže vezieme významné ocenenie. V rozvíjajúcom sa segmente 11° svetlých ležiakov sme s našou Staropramen Jedenástkou získali prvé miesto! Tretie miesto v kategórii nealkoholických pív obsadil Staropramen Nealko.

Súťaž České pivo, ktorá tento rok prebieha už pätnásty krát, je dvojkolová, čo posilňuje objektivitu hodnotenia. Degustačná komisia za dohľadu notára posudzovala senzorické vlastnosti piva, v analytických laboratóriách bola uskutočňovaná kontrola pôvodného extraktu (stupňovitosti) kvôli overeniu príslušnosti piva do prihlásenej kategórie. V degustačných komisiách nezasadli iba pivovarníci, ale tiež pedagógovia a odborníci zo stredných a vysokých škôl, z Chmelárskeho inštitútu a Štátnej poľnohospodárskej a potravinovej inšpekcie. Vzorky do súťaže jednotlivé pivovary neposielajú, ale sú odobrané priamo vo výrobných závodoch zástupcami odborného garanta, ktorým je Výskumný ústav pivovarnícky a sladársky, čo zvyšuje nestrannosť súťaže.