Servírovacia teplota
8-12 °C
Obsah alkoholu (% obj.)
4,0 %
Autor receptúry
Michael
Trnka
Vrchný sládok
Zdeněk
Lux
Horkosť
22 BU
Farba
10 EBC
Pôvod
V Prahe
na Smíchove
smichov-2017-v3-big.png

Staropramen Smíchov

Charakteristická jemná vôňa žateckého chmeľu pripraví chuťové poháriky na osviežujúcu čistú pivnú chuť. Staropramen “Smíchovská Desiatka” výčapné je dobre prekvasené pivo s vysokou piteľnosťou a obsahom alkoholu 4%.

cena-pivex-2013.png cena-volba-2013.png

SMÍCHOVSKÁ DESIATKA A KAREL DIMMER

1871 - 1914

Smíchovský pivovar prosperuje

Akcionárskemu pivovaru na Smíchove sa na sklonku 19. storočia mimoriadne darilo. Veď sa za pomerne krátku dobu poriadne rozrástol! Z pôvodného šestnásteho miesta sa vyšvihol na druhého najväčšieho producenta v celej rakúsko-uhorskej monarchii.

1871 - 1914

„Proletárska desiatka“

Ako to, že sa pivovarníci zrazu tešili takému úspechu? Vďačili zaňho najmä svojmu desaťstupňovému pivu, zvanému Staropramen Smíchov. Za svoje ho vzala robotnícka vrstva, ktorá mu na znak lásky dala aj prezývku. V krčmách pivu nepovedali inak ako “proletárska desiatka”.

1900 - 1914

Mladá krv modernizuje

V týchto prosperujúcich časoch sa v pivovare po boku uznávaného Františka Hejtmánka objavila nová krv. Karel Dimmer, ktorý sa tu učil pivovarskému remeslu, rýchlo pochopil, že kľúčom k úspechu je inovácia. Tak sa stalo, že i za vedenia uznávaného, ale konzervatívneho Hejtmánka pivovar začal vo veľkom modernizovať.

1914 - 1920

Pivovarský priemysel utŕži ranu

Vlna investícií v pivovare netrvala dlho. Tragické udalosti prvej svetovej vojny uštedrili ranu celému pivovarskému priemyslu. Nedostatok surovín narušil výrobu, ľudia si odvykli piť pivo a spotreba klesala. A tak keď sa po smrti Františka Hejtmánka v roku 1920 vedenia ujal Karel Dimmer, stála pred ním neľahká úloha. Ako pivovar znovu postaviť na nohy?

1920 - 1929

Pivovar sa stavia na nohy

Dimmer, ktorý teraz zastával pozíciu hlavného stratéga pivovaru, urobil neľahké rozhodnutie. Postavil sa proti svojim odporcom, ktorí jeho modernizácie odmietali a rozhodol sa vo veľkom inovovať. Jeho rozhodnutie čoskoro prinieslo ovocie. Pivovar mohol vyhovieť rastúcemu dopytu a zaradill sa i na špičku v moderných technológiách

1929 - 1932

Desiatka zabraňuje kríze

Pivovarský priemysel musel čeliť ďalšej výzve, keď nastala hospodárska kríza. Dimmerova stratégia ale zabezpečila, že pivovar nielenj prežil, ale naviac aj prosperoval. Zisk sa totiž delil medzi akcionárov a nepodliehal tak burze ani bankám. Hostinský si od pivovaru mohol vziať úver a udržať svoju krčmu. A o to, aby krčmy neboli prázdne, sa zas postaral obľúbený Staropramen Smíchov.

1932 - súčasnosť

Smíchov sa stává jednotkou

Aj keď celý svoj život zasvätil pivovaru, Karel Dimmer celú svojuú kariéru čelil kritike za svoje inovácie, ktoré predbehli dobu. Svoj odkaz ale v pivovare zanechal. V roku 1932, kedy umiera, sa pivovar po prvý krát stáva jednotkou na trhu. Jeho stratégia sa tak postarala nielen o to, že stabilný pivovar zvláda v nasledujúcich rokoch nejednu krízu, ale vďaka “proletárskej desiatke” vždy budú zákazníci, ktorý ho v kríze podržia.

VYBER SI PIVO

smichov-slider.png
jedenactka-slider.png
lezak-2017-slider.png
nefiltr-2017-slider.png
sp-granat-new.png
cerny-2017-slider.png
nealko-2017-slider.png
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím cookies pro váš optimální zážitek. Další informace.